2022. március elején a Móriczban is kezdetét vette az MTA középiskolai alumni előadás-sorozat, melynek keretein belül Diákjaink négy lebilincselő előadást hallgathattak meg a tudományok különböző területeiről.

A Magyar Tudományos Akadémia középiskolai alumni programja a mára kutatóvá érett diákok segítségével, egykori iskolájukhoz, alma materükhöz fűződő kapcsolatukra építve viszi közelebb a középiskolás fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések – alumni klubok – formájában.

A négy előadásról a képeket ITT találhatják: https://drive.google.com/drive/folders/1l0koHGPgBDmIA0v0MnLT1pcZC1-RYmqo?usp=sharing

Március 7. hétfő 5. óra Díszterem az MTA Középiskolai Alumni előadás-sorozat 1. előadása

Dr. Korpás Zoltán történész előadása A magyar királyság helye Európa és a hódító Oszmán Birodalom között címmel

Matyasovszky Lilla 11.B osztályos tanuló írása: fájl

Március 25. péntek 3-4. óra Diszterem az MTA Középiskolai Alumni előadás-sorozat 2. előadása:

Szigeti Gábor a matematikai tudományok kandidátusának előadása A matematika arculatai, a számfogalom fejlődése címmel

Április 1. péntek 4. óra Díszterem az MTA Középiskolai Alumni előadás-sorozat 3. előadása:

Dr. Draskóczy Eszter irodalomtörténész előadása A budapesti Dante-kódex miniatúrái címmel

Április 12. kedd 2. óra Díszterem az MTA Középiskolai Alumni előadás-sorozat 4. előadása:

Dr. Forrai Judit tudománytörténész Élettudományok története a mai tudományos életben egykori iskolám -az alma materem- diákjainak címmel

Köszönjük szépen az előadásokat!


Alföldi Anna 11.C:

Áprilisban, az MTA Középiskolai Alumni előadás-sorozat keretében dr. Forrai Judit látogatott el hozzánk. Dr. Forrai Judit előadását minden részt vevő diák figyelemmel és tisztelettel kísérte - beleértve magamat is - hiszen teljesen magával ragadott többek közt: az orvoslás történelme, kutatások, a világ híres tévhitei, nagy világjárványok és tanulságaik, valamint a műtéti technológiák. Egy elképesztően dinamikus és hitetetlenül pontos, betekintést kaptunk az orvostudományról. Értelmet nyert számunkra, már az előadás legelején az orvosi besorolás, a “triázs” fogalma, ami az egyik, ha nem a legfontosabb elsajátítható képességük az orvosoknak. Engem, főleg a történelmi, illetve a mitológiai vonatkozások fogtak meg. Az előadás után felmerült bennem pár kérdés, amit szerettem volna feltenni dr. Forrai Juditnak, és még azokra is érdeklődéssel, rendkívüli odaadással válaszolt. Nagyon remélem, a jövőben több móriczos diák is megtapasztalhatja, azt az élményt, amit dr. Forrai Judit előadása, előadásmódja képes nyújtani. (Mellesleg, a személyes orvosi ambícióimra is motiválóan hatott az előadása.)


Hankó Noémi 9. Ny/f

Dante előadás

Iskolánk jóvoltából pár hónappal ezelőtt volt lehetőségünk részt venni Draskóczy Eszter érdekes előadásán, amely Dantéről, illetve konkrétabban a Dante-kódexről szólt. Bár az előadás hosszú volt, a tartalom jól kitöltötte az időt és hamar elszaladt az az egy óra.

Gimnáziumi diákként úgy érzem, hogy igen nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki kiálljon majdnem 100 korombeli elé egy olyan művészeti vagy kulturális témával, amely nem kapcsolódik közvetlenül a tananyaghoz. Számomra már ez elegendő ok volt ahhoz, hogy felnézzek a hozzánk látogató irodalmárra. A kivetített képek nagyon szépek voltak, akkor is, ha némelyik megelepő is volt egyben, manapság nem ilyen vizuális élményekhez vagyunk szokva. Újabb pozitívumként említeném, hogy az előadó mindent fejből mondott, ami igen meggyőző volt. Sokkal rosszabb és unalmasabb lett volna, ha egyszerűen felolvassa az előadását. Látszott, hogy profi a témájában, és úgy érezhettük, bármit kérdeznénk, mindenre tudná a választ. Mindennek ellenére egy kicsit több interakció, ami megmozgatja a nagy tömegben ülő diákokat talán hasznos lett volna.

A saját és olaszt tanuló társaim nevében is szeretném megköszönni Draskóczy Eszternek a látogatást! Remélem, hogy lesznek még hasonló alkalmak a Móriczban. 


Tóth Enikő 11.c

Mikor az iskolában megkezdődött az MTA Középiskolai Alumni előadás-sorozat újabb eseménye, nem tudtam, hogy mire számítsak, de ettől függetlenül nagy érdeklődéssel vártam. Előzetesen több oldalról hallottam már, hogy milyen érdekes témákkal érkeztek már előadók a Móriczba. Én dr. Draskóczy Eszter irodalomtörténész A budapesti Dante-kódex miniatúrái című előadásán voltam jelen, mert olasz nyelvet tanuló diákként ez állt hozzám a legközelebb. Mivel egy hosszú tanítási napon mentem keresztül mire az előadás elkezdődött, bevallom, csak annak örültem, hogy pihenhetek kicsit, hiszen elég figyelnem, nincs más dolgom. Ennek ellenére egy lebilincselő, a figyelmet végig fenntartó előadásnak lehettem tanúja.  Elsősorban, de nem kizárólagosan a Dante kódexekről tudhattam és tanulhattam meg számos érdekes részletet, apró érdekességet. Az előadó azonban még a magyar történelem kapcsolódó aspektusaira is kitért, ami különösen izgalmas és váratlan volt számomra. 

(Külön emlékezetes volt számomra az, amikor az illusztrációkról volt szó, arról, hogy ez miben és hogyan másabb mint a többi.)  - Személy szerint kiemelném azokat a részeket, amelyek - ahogy az a címből is kiderült - az előadás központi részét képezték: a kódexet díszítő miniatúrákról szóló érdekes és olykor kifejezetten meglepő elemeket, amelyekben Draskóczy Eszter kifejtette, hogy hogyan készültek és miben mások ezek az illusztrációk kortársaiktól. Szeretném megköszönni az iskolának és az MTA-nak a szervezést, valamint az előadónak, hogy elfáradt hozzánk, és beszélt a kutatási témájáról. Szerintem nagyon hasznos, ha a gimnazisták az iskolai tananyag megismerésén túl különböző kutatási területekbe is bepillantást nyerhetnek, és ezáltal tágíthatják a látókörüket.